TELEFON SERVICIUL CLIENTELĂ:
14404

NOUTĂŢI ŞI EVENIMENTE

Diferenta intre domeniu, hosting si site web

Publicat: Marţi, 31 ianuarie 2017
Ce este un nume de domeniu? Website si domeniu este acelasi lucru? Este nevoie si de domeniu si de gazduire?

In timp ce website-ul este o identitate in online si o eficienta si folosita modalitate de comunicare pe internet, foarte multa lume nu face diferenta dintre aceste elemente pentru ca nu au tangente cu activitatea lor.

Au auzit insa ca, prin simpla prezenta in mediul online, afacerea le poate merge mult mai bine.

Desi domeniul si gazduirera au anumite trasaturi in comun, precum faptul ca ambele fac un website functional si vizibil pe internet, cele doua reprezinta lucruri diferite.

Nu este absolut necesar sa ai o înțelegere completa a fiecarui element tehnic al site-ului pentru a avea un website de succes, desi ai un anumit nivel de confort cand faci diferenta intre diverse componente tehnice si modul in care acestea functioneaza.

Cu numele de domeniu se acceseaza site-ul pe internet. Odata introdus in browser, domeniul se transforma intr-o adresa IP, formata din cifre, iar serverul de hosting transmite inapoi informatiile stocate ale paginii web. În termeni simpli, fara aceste componente - nume de domeniu, web hosting si fisierele website-ului, nu poti avea o pagina online.

Ce este un website?

Un site web este o colectie de fisiere de diferite tipuri (jpg, png, text, mp3, html s.a.) care utilizeaza un anumit nume de domeniu. Ele reprezinta continutul paginii si ceea ce vor vedea utilizatorii cand acceseaza site-ul.

Cea mai mare parte a site-ului o formeaza paginile web, care sunt documente scrise intr-o varietate de limbaje, de obicei, HTML, CSS, si o anumita forma de JavaScript. Acestea actioneaza ca instructiuni pentru browser-ul web despre modul in care site-ul sa fie afisat.

Site-ul se bazeaza pe relatia dintre fisierele paginii, hosting si numele de domeniu. In cazul in care oricare dintre aceste trei elemente nu functioneaza, site-ul nu va fi afisat.

Ce este un domeniu?

Domeniul reprezinta o rezervare a numelui ce este tastat de catre cel care doreste sa acceseze site-ul. Pentru ca un utilizator sa acceseze un site trebuie sa tasteze numele domeniului sau adresa IP. Calculatoarele comunica folosind o adresa IP. Daca introduci in browser adresa IP asociata numelui de domeniu vei vedea exact acelasi rezultat ca si atunci cand tastezi numele de domeniu - se va afisa site-ul solicitat.

Este putin probabil ca cineva sa retina un sir aleator de cifre, asadar in loc de un numar se utilizeaza numele de domeniu. Domeniul este mai usor de retinut pentru a accesa site-ul.

Exista doua parti componente ale numelui de domeniu: TLD-ul si numele de domeniu actual. TLD-ul este ultima parte componenta a unui nume de domeniu. Pentru numele de domeniu molddata.md, .md este TLD-ul. 

Atunci cand alegi un nume de domeniu, trebuie sa fie un nume usor de retinut, sa fie disponibil cu extensia dorita. Exista numeroase extensii disponibile: .md, .com, .info, .org, .eu, .shop, .photo etc.

Pentru a fi functional, fiecare domeniu are nevoie de un pachet de gazduire. Numele de domeniu indică spre serverul web unde toate fisierele sunt gazduite si acele fisiere sunt generate cand un utilizator tapeaza numele de domeniu pentru a afisa site-ul.

Mai mentionam ca domeniul si hostingul pot fi independente si se pot achizitiona de la furnizori diferiti. Insa cand cumperi un domeniu, e mai comod sa iei si gazduirea din acelasi loc.

Ce este hostingul?

Web hosting-ul este spatiul pentru site, inchiriat pe un server, pus la dispozitie de catre o companie specializata, pentru care se plateste un abonament. Pentru ca site-ul sa functioneze, nu e suficient sa fie gazduit, dar sa contina fisiere care formeaza continutul vizibil al paginii. Impreuna cu pachetul de hosting, majoritatea furnizorilor de gazduire web ofera un panou de control, de unde se pot adauga fisiere si crea un site.

In concluzie, un website nu va putea fi accesat fara un nume de domeniu si un pachet de gazduire. Aveti nevoie de toate trei, pentru ca vizitatorii sa poata vedea site-ul.

Cu molddata.md este simplu sa inregistrezi un domeniu si sa achizitionezi un pachet de gazduire.


Din 1 martie va fi introdusă taxa anuală pentru domeniile ”.ro”

Publicat: Marţi, 27 februarie 2018
Deținătorii de domenii ”.ro” vor trebui să achite un tarif de mentenanță anuală, care va fi pus în aplicare începând cu 1 martie 2018.

MoldData a obţinut certificatul ISO 9001:2015 pentru managementul calităţii

Publicat: Luni, 05 februarie 2018

5 motive pentru care ai nevoie de mai mult de o extensie de domeniu pentru site

Publicat: Luni, 29 ianuarie 2018
Înregistrarea de domenii multiple pentru companie poate crește vizibilitatea afacerii și poate proteja marca de concurenți. De fapt, există mai multe motive pentru a achiziționa mai mult de o extensie de domeniu pentru o afacere.

MoldData a lansat un nou sistem de gestionare a numelor de domeniu

Publicat: Vineri, 26 ianuarie 2018
Întreprinderea de Stat ”MoldData”, Registrator Național al numelor de domeniu .md, a pus în aplicare un nou sistem de gestionare a domeniilor.

Importanța link-urilor interne pentru site-ul web

Publicat: Vineri, 05 ianuarie 2018
Ca deținător al unui site web, dorești să generezi trafic relevant către conținutul de pe site. Optimizarea site-ului pentru o poziționare cât mai înaltă în motoarele de căutare, precum Google, Bing, Yandex, este una dintre multiplele tactici pentru a obține acest lucru.

Pregătește magazinul online de sezonul sărbătorilor

Publicat: Marţi, 26 decembrie 2017
Sezonul sarbatorilor de iarna este cea mai aglomerata perioada a cumparaturilor si cea mai atragatoare perioada cu oferte.

Rezultate 1 - 6 din 358

PAGINA SUS