TELEFON SERVICIUL CLIENTELĂ:
14404

NOUTĂŢI ŞI EVENIMENTE

Eroare 404: ce înseamnă pagina de eroare și cum să o folosești

Publicat: Joi, 02 martie 2017
In mod obisnuit, cand un vizitator incearca sa acceseze o pagina care nu este disponibila, serverul va returna o eroare de felul acesta "404 Not Found” (Pagina nu a fost gasita). 404 este un cod de afisare a statusului HTTP al unei pagini si indica faptul ca nu a fost gasita o pagina pe server care sa corespunda cererii. In afara de returnarea codului 404 ca raspuns la solicitarea unei pagini care nu exista, serverul va afişa, de asemenea, o pagina de eroare. Aceasta ar putea consta dintr-un mesaj standard sau ar putea fi personalizata. Link-urile care duc spre pagini de eroare sunt cunoscute drept "link-uri moarte".

De ce apare o eroare 404?

Acest lucru se poate intampla din motiv ca adresa URL a fost tastata gresit sau continutul site-ului a fost sters sau mutat la o alta adresa URL. Exista si alte motive pentru care ar putea sa apara un mesaj de eroare. Acestea includ:

 • Utilizatorul a accesat un link vechi catre o pagina care nu mai exista
 • Serverul pe care se gazduieste site-ul nu functioneaaza corespunzator sau conexiunea este intrerupta
 • Exista linkuri postate gresit pe alte site-uri
 • Linkuri care au fost postate incorect in propriul site
 • URL-ul a fost tastat incorect in browser 
 • Numele de domeniu nu poate fi convertit intr-o adresa IP de catre sistemul de nume de domenii
 • Numele de domeniu solicitat nu (mai) exista

Erorile HTTP 404 pot deteriora clasamentul si reputatia unui site web

Motoarele de cautare, precum Google si Bing, vor evalua negativ un site in cazul in care acesta are mai multe erori 404. Odata ce crawlerele au stabilit ca multe solicitari se intalnesc cu eroarea 404, aceastia presupun ca site-ul nu este bine intretinut. Link-urile moarte afectează clasarea site-ului si motoarele de cautare pot chiar sa opreasca indexarea unui site. Acest lucru poate duce la o scadere considerabila a numarului de vizitatori pe site-ul web.

In cazul in care site-ul se confrunta cu aceasta problema in mod regulat, vizitatorii nu vor avea incredere in asemenea pagini web.

Identificarea erorilor 404 pe propriul site

Exista numeroase instrumente gratuite disponibile pentru a verifica daca sunt link-uri moarte atat pe propriul site, cat si pe pagini web externe. Unele dintre cele mai simple sunt: Google Search Console, Dead Link Checker, Broken Link Checker sau W3C validator. Cu ajutorul lor poti sa vezi unde se afla erori 404 si sa le elimini.

De ce ar trebui personalizata pagina de eroare 404?

Sa ai o pagina de eroare 404 standard este mai bine decat sa nu ai una deloc, desi o pagină personalizata este mai preferabila din mai multe motive. Pe de o parte, poti fi sigur ca vizitatorii primesc un cod HTTP exact: include un mesaj scurt care sa explice de ce este afisata acea pagina si care sunt posibilele motive pentru afisarea paginii 404.

Pe de alta parte, poti furniza o pagina de eroare special conceput care sa contina link-uri conexe (link-uri catre pagina principala a site-ului sau subpagini in cazul in care continutul se suprapune cu cel care a fost solicitat initial de vizitator). Ai putea adauga chiar si o functie de cautare pentru site (un search box). Aceste masuri suplimentare ar putea determina vizitatorii sa nu paraseasca site-ul imediat dupa afisarea codului 404.

Desi inevitabile, paginile de eroare pot face vizitatori sa nu parasesca site-ul si sa-i ajute sa gaseasca continutul dorit. Scopul unei pagini 404 personalizate este sa ofere vizitatorilor informaţii suplimentare. Un mesaj creativ 404 ar putea diminua frustrarea vizitatorilor. In mod evident, acestia vor fi dezamagiti ca nu au gasit continutul promis, dar un mesaj original sau amuzant pe pagina 404 i-ar putea face pe utilizatori sa nu paraseasca site-ul.

Asigura-te ca design-ul paginii de eroare se potriveste cu stilul site-ului. Daca vizitatorii sunt informati intr-un mod amuzant despre faptul ca pagina sau continutul cautat nu este disponibil, acestia nu vor fi la fel de dezamagiti. Daca pagina respectiva furnizeaza un continut util - incurajeaza utilizatorii sa exploreze site-ul mai departe.

Sfaturi utile referitoare la paginile 404

Poti imbunatati experienta de utilizare a vizitatorilor configurand site-ul astfel incat acesta sa afiseze o pagina 404 personalizata. Ai putea de asemenea, oferi vizitatorilor oportunitatea de a se intoarce pe pagina principala, de exemplu, poti adapta pagina de eroare astfel ca sa contina un link spre pagina de pornire sau spre cele mai populare postari sau alte linkuri utile. 

 • paginile 404 trebuie sa contina texte simple, usor de inteles de catre vizitator
 • paginile 404 personalizate nu trebuie sa arate la fel cu celelalte pagini ale site-ului, dar sa includa imagini care sa se potriveasca cu design-ul site-ului web
 • este recomandat ca paginile 404 sa aiba continut minimal si sa fie axate in principal pe livrarea mesajului de eroare
 • foloseste un limbaj prietenos si pozitiv
 • utilizeaza jocuri de cuvinte si glume, astfel, mesajul de eroare il va face sa zambeasca pe vizitator, nu sa inchida site-ul

Nu conteaza cat de frumoasa si utila este pagina 404, nimeni nu doreste ca aceasta sa apara in rezultatele cautarii pe internet. Pentru a evita indexarea paginilor 404 de catre motoarele de cautare, asigura-te ca serverul web returnează un cod HTTP 404 atunci cand este solicitata o pagina care lipseste.

Personalizeaza-ti paginile de eroare si site-ul tau va fi remarcat de vizitatori, precum si de motoarele de cautare.


Reduceri Grandioase la Certificatele SSL și domeniile generice

Publicat: Miercuri, 13 septembrie 2017
Reduceri de până la 70%, din 12 septembrie 2017.

Certificatul de Înregistrare a numelui de domeniu

Publicat: Vineri, 25 august 2017
Un nou produs ”MoldData” – Certificatul de Înregistrare a numelui de domeniu

De ce alegerea domeniului potrivit este importantă pentru succesul website-ului

Publicat: Vineri, 18 august 2017
Toata lumea isi doreste ca site-ul sa aiba succes, iar o buna clasare in Google este un factor important.

Preț incredibil pentru domeniul .SRL de la MoldData

Publicat: Joi, 10 august 2017
Întreprinderea de Stat ”MoldData” lansează o ofertă specială pentru numele de domeniu .SRL. Din 10 august, domeniile cu extensia .SRL pot fi înregistrate la doar 3,75$/an. Acesta este cel mai mic preț de înregistrare în Moldova.

Sfaturi pentru alegerea unui web hosting de încredere

Publicat: Vineri, 04 august 2017
Selectarea unui hosting bun este un lucru important, pentru că totul, de la viteza și stabilitatea site-ului, până la securitatea și disponibilitatea acestuia, poate depinde de această alegere.

Prețuri mai mici pentru Certificatele SSL și Domeniile generice

Publicat: Marţi, 25 iulie 2017
Din 12 septembrie 2017, MoldData va aplica noi tarife la unele dintre serviciile prestate.

Rezultate 1 - 6 din 348

PAGINA SUS
© 1993 - 2017. Toate drepturile rezervate.
Întreprinderea de stat MoldData
Termeni şi condiţii | Politica de confidenţialitate a datelor cu caracter personal