TELEFON SERVICIUL CLIENTELĂ:
14404

NOUTĂŢI ŞI EVENIMENTE

Diferenta intre domeniu, hosting si site web

Publicat: Marţi, 31 ianuarie 2017
Ce este un nume de domeniu? Website si domeniu este acelasi lucru? Este nevoie si de domeniu si de gazduire?

In timp ce website-ul este o identitate in online si o eficienta si folosita modalitate de comunicare pe internet, foarte multa lume nu face diferenta dintre aceste elemente pentru ca nu au tangente cu activitatea lor.

Au auzit insa ca, prin simpla prezenta in mediul online, afacerea le poate merge mult mai bine.

Desi domeniul si gazduirera au anumite trasaturi in comun, precum faptul ca ambele fac un website functional si vizibil pe internet, cele doua reprezinta lucruri diferite.

Nu este absolut necesar sa ai o înțelegere completa a fiecarui element tehnic al site-ului pentru a avea un website de succes, desi ai un anumit nivel de confort cand faci diferenta intre diverse componente tehnice si modul in care acestea functioneaza.

Cu numele de domeniu se acceseaza site-ul pe internet. Odata introdus in browser, domeniul se transforma intr-o adresa IP, formata din cifre, iar serverul de hosting transmite inapoi informatiile stocate ale paginii web. În termeni simpli, fara aceste componente - nume de domeniu, web hosting si fisierele website-ului, nu poti avea o pagina online.

Ce este un website?

Un site web este o colectie de fisiere de diferite tipuri (jpg, png, text, mp3, html s.a.) care utilizeaza un anumit nume de domeniu. Ele reprezinta continutul paginii si ceea ce vor vedea utilizatorii cand acceseaza site-ul.

Cea mai mare parte a site-ului o formeaza paginile web, care sunt documente scrise intr-o varietate de limbaje, de obicei, HTML, CSS, si o anumita forma de JavaScript. Acestea actioneaza ca instructiuni pentru browser-ul web despre modul in care site-ul sa fie afisat.

Site-ul se bazeaza pe relatia dintre fisierele paginii, hosting si numele de domeniu. In cazul in care oricare dintre aceste trei elemente nu functioneaza, site-ul nu va fi afisat.

Ce este un domeniu?

Domeniul reprezinta o rezervare a numelui ce este tastat de catre cel care doreste sa acceseze site-ul. Pentru ca un utilizator sa acceseze un site trebuie sa tasteze numele domeniului sau adresa IP. Calculatoarele comunica folosind o adresa IP. Daca introduci in browser adresa IP asociata numelui de domeniu vei vedea exact acelasi rezultat ca si atunci cand tastezi numele de domeniu - se va afisa site-ul solicitat.

Este putin probabil ca cineva sa retina un sir aleator de cifre, asadar in loc de un numar se utilizeaza numele de domeniu. Domeniul este mai usor de retinut pentru a accesa site-ul.

Exista doua parti componente ale numelui de domeniu: TLD-ul si numele de domeniu actual. TLD-ul este ultima parte componenta a unui nume de domeniu. Pentru numele de domeniu molddata.md, .md este TLD-ul. 

Atunci cand alegi un nume de domeniu, trebuie sa fie un nume usor de retinut, sa fie disponibil cu extensia dorita. Exista numeroase extensii disponibile: .md, .com, .info, .org, .eu, .shop, .photo etc.

Pentru a fi functional, fiecare domeniu are nevoie de un pachet de gazduire. Numele de domeniu indică spre serverul web unde toate fisierele sunt gazduite si acele fisiere sunt generate cand un utilizator tapeaza numele de domeniu pentru a afisa site-ul.

Mai mentionam ca domeniul si hostingul pot fi independente si se pot achizitiona de la furnizori diferiti. Insa cand cumperi un domeniu, e mai comod sa iei si gazduirea din acelasi loc.

Ce este hostingul?

Web hosting-ul este spatiul pentru site, inchiriat pe un server, pus la dispozitie de catre o companie specializata, pentru care se plateste un abonament. Pentru ca site-ul sa functioneze, nu e suficient sa fie gazduit, dar sa contina fisiere care formeaza continutul vizibil al paginii. Impreuna cu pachetul de hosting, majoritatea furnizorilor de gazduire web ofera un panou de control, de unde se pot adauga fisiere si crea un site.

In concluzie, un website nu va putea fi accesat fara un nume de domeniu si un pachet de gazduire. Aveti nevoie de toate trei, pentru ca vizitatorii sa poata vedea site-ul.

Cu molddata.md este simplu sa inregistrezi un domeniu si sa achizitionezi un pachet de gazduire.


Securizeaza website-ul prin cateva masuri simple

Publicat: Vineri, 17 noiembrie 2017
Multi dintre cei care au o afacere online, indiferent ca e un magazin care accepta plata prin intermediul cardului sau doar un blog sau un site de prezentare, considera ca riscurile de securitate nu sunt atat de des intalnite.

7 lucruri de care ai nevoie pentru a lansa un site web

Publicat: Vineri, 10 noiembrie 2017
Daca intentionezi sa lansezi un site web de succes, acesta trebuie sa se adapteze in functie de nevoia consumatorului. Ca in orice afacere, si in cazul unui website este nevoie de un plan. Pentru a te ajuta, am elaborat o lista simpla de pasi care te vor ghida in construirea unui website.

.XYZ - extensie pentru orice website

Publicat: Marţi, 17 octombrie 2017
In ultimii ani, au fost lansate noi extensii de domenii, acoperind aproape orice sfera de activitate

De ce este un Certificat SSL important pentru site-ul tau?

Publicat: Luni, 02 octombrie 2017
Fie ca achizitionam produse alimentare, gadget-uri recente sau beneficiem de cele mai bune oferte la biletele de avion, cumpararea si vinzarea a aproape orice este posibila fara a fi nevoie sa iesim macar din casa. Dar este, de fapt, sigur sa introduci datele personale, inclusiv informatiile privind cardurile bancare pe site-urile web? Importanta certificatului SSL consta in securizarea acestor tranzactii.

Reduceri Grandioase la Certificatele SSL și domeniile generice

Publicat: Miercuri, 13 septembrie 2017
Reduceri de până la 70%, din 12 septembrie 2017.

Certificatul de Înregistrare a numelui de domeniu

Publicat: Vineri, 25 august 2017
Un nou produs ”MoldData” – Certificatul de Înregistrare a numelui de domeniu

Rezultate 1 - 6 din 352

PAGINA SUS
© 1993 - 2017. Toate drepturile rezervate.
Întreprinderea de stat MoldData
Termeni şi condiţii | Politica de confidenţialitate a datelor cu caracter personal