TELEFON SERVICIUL CLIENTELĂ:
(+373) 22 82-09-11

NOUTĂŢI ŞI EVENIMENTE

IPv6 va deschide drumul unei largi game de noi tehnologii şi servicii bazate pe Internet, care vor îmbunătăţi viaţa tuturor.

Publicat: Marţi, 01 martie 2011
Tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) continuă să fie motorul principal al modernizării economice şi sociale. Pe măsură ce Internetul invadează toate aspectele vieţii cotidiene, se schimbă şi aşteptările şi, preocupările publicului în ceea ce priveşte societatea informaţională.

Tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) continuă să fie motorul principal al modernizării economice şi sociale. Pe măsură ce Internetul invadează toate aspectele vieţii cotidiene, se schimbă şi aşteptările şi, preocupările publicului în ceea ce priveşte societatea informaţională.

În prezent, convergenţa digitală este o realitate, iar Internetul este un instrument esenţial pentru economiile noastre şi viaţa noastră cotidiană. Banda largă devine, treptat, tipul standard de conexiune la Internet. Conţinutul online se dezvoltă cu rapiditate, în special în zone noi şi în zone de conţinut creat de utilizatori.

Având în vedere că protocolul Internet (IP) constituie în prezent principalul mijloc de furnizare de servicii, aplicaţii şi conţinut, este necesară implementarea unei noi versiuni, IPv6, mai avansate. În acest fel va creşte considerabil numărul de adrese IP disponibile şi se vor putea implementa aplicaţii bazate pe tehnologii noi, ceea ce va extinde conexiunea de bandă largă la noi tipuri de dispozitive. Tehnologiile bazate pe senzori integraţi în produse, vor intensifica semnificativ comunicarea machine-to-machine şi vor permite extinderea Internetului la „Internetul obiectelor”.

Introducerea IPv6 în Moldova impune o puternică intervenţie guvernamentală şi nu ar trebui lăsată pe seama celui mai banal numitor comun, şi anume, interesul comercial pur şi simplu.

Pentru remedierea dezechilibrului dintre interesele acţionarilor societăţilor furnizoare de acces Internet (ISP) şi cele ale populaţiei, marii furnizori de servicii Internet ar trebui obligaţi să contribuie la coordonarea la nivel comunitar a adoptării IPv6 în Republica Moldova. Reînnoirea autorizaţiilor operatorilor ISP ar trebui să fie condiţionată de furnizarea, a unei depline conectivităţi IPv6, deoarece ei au capacitatea şi resursele necesare exercitării unei puternice influenţe în domeniu.

Rolul furnizorilor de acces Internet se dovedeşte esenţial în introducerea şi adoptarea IPv6.

Implementarea IPv6 este necesară întrucât adresele IP furnizate de actuala versiune a protocolului (IPv4) sunt practic epuizate. Versiunea actuală, IPv4, furnizează deja peste 4 miliarde de astfel de adrese 4,294,967,296 (232). Însă acest număr va fi insuficient pentru a ţine pasul cu extinderea continuă a Internetului.

Se prognozează epuizarea stocului de adrese IPv4 undeva între 2011 și 2012. În lipsa unei soluţii adecvate la problema adreselor IPv4, dezvoltarea Internetului şi, totodată, capacitatea de inovaţie în reţele bazate pe IP vor fi limitate.

IPv6 oferă o platformă pentru inovaţie în domeniul serviciilor şi aplicaţiilor pe bază de IP, precum şi o soluţie pe termen lung a problemei volumului de adrese. Numărul de adrese definite de protocolul IPv6 este imens de la 232 la 2128.

IPv6 permite tuturor persoanelor, tuturor operatorilor şi tuturor organizaţiilor să dispună de oricât de multe adrese IP au nevoie pentru a conecta toate dispozitivele sau aparatele direct la Internet. Un studiu a demonstrat acest potenţial pentru un număr mare de sectoare de piaţă cum ar fi reţelele domestice, gestiunea imobilelor, comunicaţiile mobile, sectorul apărării şi securităţii.

Deoarece furnizorii de acces Internet (ISP) au nevoie de un timp mai îndelungat pentru a oferi clienţilor conectivitate şi servicii IPv6, va exista o perioadă de tranziţie, în care IPv4 şi IPv6 vor coabita pe aceleaşi dispozitive.

Conform  datelor oferite de RIPE NCC (www.ripe.net), adrese IPv6 au fost delegate pentru 7 companii din Republica Moldova.

2a00:10e0::/32

Riscom S.A.

2a00:1858::/32

ORANGE MOLDOVA S.A.

2a00:1dc0::/111

I.C.S. Trabia-Network S.R.L.

2a01:320::/48

SC STARNET SRL

2a02:1618::/32

Inet Tehno

2a02:a30::/32

Moldtelecom

2a02:fd0::/32

MoldData

La I.S. MoldData a fost implementat IPv6 pentru serviciul de găzduire a paginilor web.

Cea mai simplă metodă de trecere a unui server de Web Hosting la IPv6, este folosirea concomitentă a celor 2 versiuni IPv4 şi IPv6 la nivel de virtualhost, 

de exemplu, 

Aplicaţiile şi serviciile suportă cele două versiuni IP, iar dacă unii clienţi nu sunt compatibili IPv6, atunci serviciile sunt prestate prin  versiunea IPv4.

Windows Vista, Windows 7, Mac OS X, toate distribuţiile moderne de Linux, precum şi foarte multe alte sisteme de operare includ suport "nativ" pentru acest protocol.

Ultimele versiuni de browser cum ar fi Firefox 3.6. sau Internet Explorer 8 suportă implicit protocolul IPv6. Dacă pe un calculator sunt indicate două tipuri de adrese IPv4 şi IPv6, atunci browser-ele încearcă mai întâi conectarea prin IPv6. Aplicaţiile pentru serverul de poştă (Exim SMTP Mail Server), web server şi FTP server (Pure-FTPd) comunică implicit prin IPv6.

Conform datelor statistice colectate la I.S. MoldData, cel mai mare trafic prin IPv6 revine serverelor de poştă electronică.

Adoptarea rapidă şi eficientă a IPv6 oferă Republicii Moldova potenţial pentru inovaţie şi posibilitatea de a se plasa printre primele locuri în progresele viitoare ale Internetului.

MoldData a implementat IPv6. Site-urile găzduite pe serverele MoldData deţin câte o adresa IPv4 şi una IPv6. IPv6 este următoarea generaţie de Internet (ec.europa.eu). Acest protocol substituie în mod progresiv versiunea IPv4 a protocolului IP. Printre avantajele IPv6 se pot enumera: routarea mai eficientă, mecanismul de securitate mai înalt faţă de IPv4, mobilitate, creşterea gradului de securizare a datelor (autentificarea, encriptarea şi asigurarea integrităţii datelor care, aplicate la nivel de kernel, pot asigura securitatea întregului sistem, a aplicaţiilor care rulează în cadrul acestuia şi a pachetelor de date transmise).


Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică anunță reducerea prețului la serviciile de înregistrare a numelui de domeniu “.md”

Publicat: Vineri, 03 ianuarie 2020
În corespundere cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 425 din 30.08.2019, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, anunță reducerea prețurilor pentru serviciile de înregistrare a numelui de domeniu “.md”, cu 33%. Totodată, STISC va întreprinde măsurile de rigoare necesare pentru asigurarea respectării angajamentelor internaționale asumate de Republica Moldova în domeniul gestionării domeniului de nivel superior „.md”.

Î.S. „MOLDDATA” se reorganizează prin fuziune (absorbție)

Publicat: Luni, 16 septembrie 2019

A 50-a aniversare a Zilei Mondiale a Telecomunicațiilor și Societății Informaționale este marcată astăzi, 17 mai 2019

Publicat: Vineri, 17 mai 2019
Tema ediției din acest an, potrivit www.itu.int vizează reducerea decalajelor în standardizare, prin care sunt urmărite trei ţinte: încurajarea participării ţărilor în curs de dezvoltare la deciziile Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT) luate în legătură cu standardizarea; încurajarea participării experţilor locali la deciziile legate de standardizare la nivel naţional, regional şi internaţional; promovarea implementării standardelor internaţionale în ţările în curs de dezvoltare.

Studenți de la Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale, în vizită la MoldData

Publicat: Miercuri, 15 mai 2019
Câteva zeci de studenți de la Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale, însoțiți de profesori, au vizitat Întreprinderea de Stat ”MoldData”. Ei au văzut cum funcționează Centrul de Date al întreprinderii, dotat cu tehnică de ultimă generație.

În atenția clienților MoldData

Publicat: Vineri, 24 august 2018
În atenția clienților! MoldData anunță că în zilele de 28-30 august 2018, declarate libere, va asigura funcționalitatea serviciilor clienți și suport tehnic . Toate solicitările clienților vor fi recepționate la numărul de telefon 14 404, precum și la sediul Întreprinderii.

Hosting PREMIUM - un nou serviciu de la MoldData

Publicat: Marţi, 14 august 2018
ÎS MoldData a elaborat un nou serviciu pentru clienții săi – gazduire web de tip Premium.

Rezultate 1 - 6 din 370

PAGINA SUS
© 1993 - 2020. Toate drepturile rezervate.
Întreprinderea de stat MoldData
Termeni şi condiţii | Politica de confidenţialitate a datelor | Politica de utilizare cookie